Demontarea miturilor despre hipnoza
Portretizarea hipnozei în industria divertismentului a contribuit la multe neînțelegeri ale naturii adevărate a hipnozei. Iată câteva dintre cele mai populare mituri ale hipnozei:
1. „O persoană sub hipnoză este adormită sau inconștientă.”
Aceasta este probabil cea mai frecventă concepție greșită despre hipnoză.
Nu vă pierdeți niciodată sentimentul deplin de conștientizare sau nu adormiți în hipnoză.
Dimpotrivă, sunteți de fapt mai complet treaz. Toate nivelurile de hipnoză se caracterizează printr-o atenție sporită și această concentrație sporită vă crește receptivitatea la sugestie. A nu se confunda starea de relaxare profunda cu starea de somn.
James Braid, „Tatăl hipnotismului modern”, a inventat termenul „hipnoză” încercand ulterior să folosească termenul „monoideism” pentru a explica hipnoza ca o stare de concentrare axată asupra unei idei (mono) (ideism), dar termenul „hipnoză” a rămas până la urmă.
În acest sens, nu există un sentiment de „hipnotizat”. Cel mai probabil vă veți bucura de un sentiment de calm și relaxare profundă.
2. „O persoană poate fi hipnotizată împotriva voinței sale. Odată ce o persoană a fost hipnotizată, nu mai poate rezista.”
Majoritatea hipnotizatorilor de scenă sunt pricepuți să creeze iluzia că posedă o putere magică și misterioasă asupra altor oameni. De fapt, nu există o astfel de „putere”. Hipnoza este o stare de consimțământ și cooperare.
Singurul control pe care hipnoterapeutul îl are asupra clientului este controlul pe care i se permite să-l aibă. Cantitatea normală de control este de a permite hipnoterapeutului să ghideze într-o stare de relaxare profunda și apoi să induca gândurile și imaginile pentru concentrare. Pe tot parcursul procesului, clientul poate iesi voluntar din starea de relaxare fizică și concentrare mentală în orice moment si foarte rapid.
3. „O persoană își predă voința odată ce intră sub hipnoză și poate fi obligată să facă lucruri pe care nu vrea să le facă”
Clientul este perfect capabil să ia decizii normale în orice moment sub hipnoză. Nu poți fi „făcut” să faci ceva în hipnoză, pe care l-ai considera inacceptabil în circumstanțe normale. Clientul raspunde in mod voluntar sugestiilor hipnotistului numai daca aceste sugestii sunt conforme cu valorile sale morale.
4. „Doar oamenii slabi și creduli pot fi hipnotizați.”
Sugestibilitatea - capacitatea impresiilor de a se imprima în mintea ta subconștientă - nu este legată de credibilitate, slăbiciune sau supunere. Dimpotrivă, studiile sugerează că persoanele cu inteligență peste medie, care sunt capabile să se concentreze și care au o capacitate de creativitate și imaginație bogata, sunt de obicei cei mai buni subiecți.
5.”Daca nu mai pot sa ies din hipnoza?”
Din hipnoza sau transa poti sa iesi oricand doresti prin simpla deschidere a ochilor. Unele persoane pot sa aiba senzatia ca au adormit in timpul transei, de fapt este o stare de profunda relaxare, stare care, uneori poate da senzatia de somn. Si din aceasta stare se poate iesi oricand se doreste. Nimeni nu poate fi obligat prin nicio metoda sa ramana in transa daca nu vrea acest lucru. Mai mult decat atat, subconstientul are metode foarte simple si sigure de a se proteja de stari nedorite. In cazul in care subconstientul simte ca este agresat sau obligat sa faca ceva ce considera ca poate sa duca la o ranire, va intra in modul “alerta” si va pune in functiune toate simturile si mecanismele organismului pentru a asigura supravietuirea. Acest mod de lucru al subconstientului (alerta pentru supravietuire) nu poate fi schimbat asa cum nu pot fi schimbate “setarile” ce tin de respiratie sau de bataile inimii.
In concluzie:
- Nu vei spune secrete pe care nu vrei să le împărtășești.
- Nu vei face nimic din ceea ce nu îți dorești sau nu ai face în mod obișnuit.
- Nu vei rămâne în acea stare.
- Nu vei pierde auto-controlul.
- Îți vei aminti doar cât dorești să îți amintești de pe parcursul hipnozei.
- Poți ieși din transă în orice moment.