Autohipnoza
Trebuie spus de la bun inceput ca autohipnoza este foarte benefica daca o introducem in programul nostru zilnic.
Autohipnoza este recomandata celor care doresc sa experimenteze hipnoza dar nu au inca dorinta de a se supune hipnozei sub indrumarea unei alte persoane.
Autohipnoza este de asemenea recomandata celor care nu reusesc sa intre in starea de meditatie. Dupa practicarea autohipnozei, intrarea in starea de meditatie este mult mai facila.
Majoritatea autorilor consideră că orice hipnoză este, de fapt, o autohipnoză. În cabinetul terapeutului, clientul urmează sugestiile primului, iar în ceea ce se înțelege în mod obișnuit prin autohipnoză, clientul își administrează singur sugestiile de intrare în transă. Această administrare se poate realiza în limbaj interior sau prin ascultarea unei înregistrări.
Gibson și Heap (1991) prezintă următoarele rațiuni pentru care ar trebui să fie utilizată autohipnoza ca temă pentru acasă:
• Autohipnoza și relaxarea au efecte anxiolitice
Studiile au evidențiat faptul că 15–20 de minute de autohipnoză sau relaxare practicate zilnic reduc semnificativ efectele stresului asupra subiectului (Benson, 1975).
• Autohipnoza îl ajută pe practicant să redobândească autocontrolul atunci când nivelul stresului devine prea ridicat. Această reducere a nivelului de stres are efecte pozitive asupra unor afecțiuni psihosomatice cum ar fi migrenele, insomniile și sindromul colonului iritabil.
• Autohipnoza permite practicantului să exerseze și să fixeze mai bine sugestiile cu conținut terapeutic. Spre exemplu: „Prefer doar acele alimente care sunt potrivite dietei mele“ sau „Alcoolul îmi este indiferent“.
• Oferă practicantului posibilitatea de a repeta la nivel de antrenament mental strategii de management al stărilor afective negative, precum anxietate, depresie etc.
• Autohipnoza reprezintă o modalitate de a face față unor probleme complexe cum ar fi durerile cronice.
• Contribuie la optimizarea învățării, deoarece relaxarea înlesnește o mai bună focalizare a atenției.
• Îl ajută pe practicant să intre mai ușor în contact cu stările sale afective și să își amelioreze stima de sine, de asemenea să sporească sentimentul de autocontrol.
Iata cateva sfaturi pentru practicarea autohipnozei:
Alegeți un moment al zilei în care puteți să vă permiteți o scurtă pauză de relaxare. Pauza va fi mai scurtă sau mai lungă, atât cât vă doriți.
Asigurați-vă de faptul că nu veți fi deranjat de nimeni, că nu vor suna telefoanele sau soneria de la ușă.
Alegeți un fotoliu comod, în care să vă puteți relaxa brațele sprijinite pe brațele fotoliului… și cu capul sprijinit.
Puteți să vă relaxați și în pat, înainte de somn, cu capul ușor ridicat (pe o pernă).
Așezați-vă într-o poziție comodă, închideți ochii și orientați-vă atenția asupra respirației.
Inspirați și expirați lent, liniștit, cu expirația prelungită. Utilizați ritmul respirator 1–2, în care 1 sau multiplii reprezintă inspirația, iar 2 sau multiplii expirația. Respirația este lentă, calmă, abdominală. La inspirație ridicați ușor abdomenul, iar la expirație îl coborâți.
Imaginați-vă că odată cu fiecare expirație eliminați încordare, agitație, stres și odată cu fiecare inspirație acumulați energie, forță, încredere. Odată cu fiecare expirație vă relaxați mai mult, tot mai mult…
Relaxați acum progresiv fiecare grupă de mușchi în parte. Relaxați fruntea, relaxați pleoapele… pleoapele devin grele, tot mai grele, grele ca de plumb… Relaxați obrajii și maxilarele, ceafa, gâtul, umerii… Relaxați brațele… până la vârful degetelor… Relaxați toracele, abdomenul… Relaxați spatele… Relaxați zona bazinului, coapsele, gambele, până la vârful degetelor de la picioare.
Întregul corp este complet relaxat, destins, complet relaxat.
Simțiți cum întregul corp este cuprins de o stare de relaxare profundă, plăcută, odihnitoare.
Imaginați-vă cum o lumină albastră, verde, violetă sau argintie vă cuprinde tot corpul. Inspirați și expirați lent, liniștit și observați cu ochii minții cum lumina colorată vă învăluie tot corpul, care devine din ce în ce mai relaxat…
Numărați în gând de la 1 la 3 și vă relaxați tot mai profund, tot mai adânc.
1 — starea de relaxare se adâncește tot mai mult.
2 — vă relaxați tot mai profund, brațele devin tot mai grele, tot mai relaxate… picioarele devin tot mai grele, tot mai relaxate…
3 — intrați într-o stare de relaxare profundă, adâncă, odihnitoare…
Imaginați-vă acum că faceți o călătorie într-un loc minunat unde vă simțiți bine, în deplină siguranță. Poate fi un loc în care ați mai fost cândva sau poate fi unul imaginar. Vizualizați forme, culori, sunete, senzații. Imaginați-vă că sunteți cu adevărat acolo. Intrați în contact cu stări afective pozitive cum ar fi încredere, calm, echilibru…
Poate ați dori să rețineți acestei stări afective și să le plasați undeva într-un fișier al minții dumneavoastră.
Atingeți degetul mare cu cel arătător al mâinii dominante și realizați un cerc. Ori de câte ori veți avea nevoie, faceți acest gest, și stările pozitive se vor instala imediat.
Atunci când simțiți nevoia să reveniți, numărați în gând de la 3 la 1 și reveniți treptat aici și acum. Când ați ajuns cu numărătoarea la 1, ați revenit pe deplin, păstrând starea plăcută pe care ați trăit-o să vă însoțească toată ziua.
În cazul în care practicați acest exercițiu înainte de culcare, intrați direct din relaxare într-o stare de somn odihnitor, profund, timp în care subconștientul va lucra în favoarea dumneavoastră, ajutându-vă să vă rezolvați cât mai bine problemele. Atunci când vă veți trezi dimineața, vă veți simți odihnit, plin de energie, gata să faceți față provocărilor noii zile.
Noi va punem la dispozitie o serie de materiale, inregistrari audio, pe care le gasiti in magazinul nostru de pe acest site, in functie de ce anume doriti sa obtineti.
Aceste materiale au un caracter general.
Daca doriti materiale personalizate, luati legatura cu noi si va vom spune care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati, sau cititi materialul AICI…