Cum rezolvam problemele cu ajutorul hipnozei

Du-te la conținut

Cum rezolvam problemele cu ajutorul hipnozei

hipnoza.com.ro
Publicat de Mihai POP în Hipnoza · Sâmbătă 18 Ian 2025 ·  5:15
Tags: hipnozăproblemesoluțiitehnicisănătatemintalăterapieautohipnozărelaxarestresanxietate
Cum rezolvam problemele cu ajutorul hipnozei?
 
 
 
Multa lume se intreaba cum putem rezolva probleme, dintre cele mai complicate, cu ajutorul hipnozei.

Fara a avea pretentia ca in acest articol vom epuiza acest subiect, va voi explica intr-un mod cat mai simplu si pe intelesul tuturor cum reusim sa rezolvam probleme care nu pot fi rezolvate prin alte metode sau le putem rezolva prin alte metode dar in timp foarte indelungat.
La baza rezolvarii problemelor prin hipnoza sta urmatoarea ecuatie:

E + P = M

Sa explicam.

 
E = eveniment;
P = perceptia noastra asupra evenimentului;
M = manifestarea noastra (problema care trebuie rezolvata).
 
Evenimentul
 
Orice eveniment petrecut in viata noastra sau in apropierea noastra, indiferent de tipul si intensitatea lui, lasa urme in comportamentul nostru viitor.
 
De multe ori nu cunoastem sau nu constientizam evenimentul in sine. Poate sa il fi uitat. Poate sa nu il fi bagat in seama. Sau poate ca evenimentul a fost atat de intens incat Subconstientul nostru l-a ascuns, l-am uitat sau l-am minimalizat.
 
Evenimentul poate sa fie orice. Poate sa se fi petrecut oricand, indiferent de varsta noastra. Pentru cei care cred in reincarnare, evenimentul se poate sa fie din alta viata a noastra.
 
Evenimentul este inregistrat de catre Subconstientul nostru. Subconstientul nostru inregistreaza orice eveniment petrecut in viata noastra, chiar daca noi suntem constienti de acel eveniment sau nu. Chiar daca evenimentul s-a petrecut la o varsta foarte mica sau chiar intrauterin, inainte de nastere, acesta este inregistrat in Subconstientul nostru.
 
O caracteristica interesanta a evenimentului este faptul ca acesta provoaca o emotie. Emotia respectiva este atasata foarte puternic de acel eveniment. Retineti acest lucru pentru ca va fi important mai tarziu.
 
Perceptia
 
Perceptia este ceea ce credem noi despre acel eveniment.
De retinut ca ceea ce credem noi despre acel eveniment nu este intotdeauna adevarat sau real.
Perceptia noastra asupra evenimentului trebuie inteleasa foarte bine.
 
Informatiile venite din exteriorul nostru, din mediul inconjurator, vor fi filtrate de catre fiecare persoana in parte si interpretate in concordanta cu aceste filtre pe care le avem la nivel personal.
 
Exista 3 filtre:
 
Primul filtru este reprezentat de cele 5 simturi (senzori): vaz, auz, tactil, miros, gust.
Evenimentul ajunge in  mintea noastra prin cei 5 senzori. De retinut ca nu toate persoanele vad sau aud sau simt (tactil, miros sau gust) la fel.
 
Al doilea filtru este filtrul social si de limbaj.
Acest filtru tine de cultura in care ne-am nascut. Intr-un fel va gandi o persoana nascuta in occident si in alt fel una nascuta in orient.
Limbajul face parte din acest al doilea filtru. Modul de exprimare si limitarile limbii vorbite apartin acestui filtru.
 
Al treilea filtru este filtrul personal unde gasim: generalizarile, stergerile (omisiunile) si distorsiunile.
Acest al treilea filtru tine de modul in care am fost crescuti, de familia in care am crescut, de anturajul in care ne-am dezvoltat. Spre exemplu, intr-un anume fel va gandi o persoana nascuta intr-o familie bogata si cu resurse suficiente si in alt fel va gandi o alta persoana nascuta intr-un mediu defavorizat.
 
In urma analizei personale a unui eveniment, prin prisma celor 3 filtre, fiecare individ va avea o perceptie proprie asupra aceluiasi eveniment. De retinut faptul ca aceste filtre nu fac altceva decat sa imputineze informatia care ajunge in final ca fiind perceputa de noi.
 
Toate simturile pot sa fie inselate sub o anumita forma (vezi iluzionistii care au metode de a insela simturile spectatorilor).
 
Perceptia mai este denumita si “program”. Prin analogie cu functionarea unui calculator si corpul nostru functioneaza intr-un mod asemanator. Perceptiile noastre actioneaza ca niste programe de calculator. Aceste programe sunt incarcate dealungul vietii noastre (in functie de evenimentele si perceptia noastra asupra acestora) in Subconstient. Cand apare un factor declansator (asemanator cu evenimentul initial) Subconstientul va “rula” programul atasat emotiei si evenimentului initial. Programele pot sa fie bune (utile) sau rele (daunatoare – adictii, depresii, etc.). Aceste programe (perceptii) pot fi schimbate cu ajutorul hipnozei.
 
Manifestarea
 
In urma producerii evenimentului, ia nastere perceptia noastra asupra acestuia.
Reactia noastra, rezultata in urma perceptiei, este manifestarea noastra.
 
La producerea unui eveniment, in functie de perceptia personala, fiecare individ va putea sa aiba o manifestare diferita.
 
In general, manifestarea este motivul pentru care ajungem la hipnotist/terapeut. Manifestarea poate sa ia forma unei depresii, adictii, de tip fizic (obezitate), etc.
 
In concluzie
 
In general, persoana care apeleaza la hipnoza/terapie doreste schimbarea manifestarii.
 
De obicei persoana nu cunoaste evenimentul care a declansat manifestarea. Necunoscand evenimentul nu se cunoaste nici perceptia asupra acestuia.
 
Prin hipnoza putem sa determinam care a fost evenimentul initial care sta la baza manifestarii ce trebuie schimbate.
Dupa gasirea evenimentului initial, tot prin hipnoza putem sa schimbam perceptia asupra acestuia (programul).
 
De retinut ca evenimentul in sine poate fi determinat cu certitudine insa nu poate fi schimbat.
Ceea ce putem sa schimbam cu ajutorul hipnozei este perceptia noastra asupra evenimentului.
Schimband perceptia (programul) asupra evenimentului vom schimba si manifestarea, rezolvand problema.
 
Spuneam la inceputul acestui articol ca evenimentul este insotit de o emotie. Aceasta emotie apare sub o anumita forma in manifestare.
Hipnoza foloseste aceasta emotie ca vehicul cu ajutorul caruia calatorim din prezent catre trecut si ajungem la evenimentul initial.
 
In final trebuie sa stim ca hipnoza este o metoda prin care putem sa determinam cauzele reale ale problemelor cu care ne confruntam.
Prin hipnoza nu se trateaza simptomele (manifestarea) ci cauza de baza a acestor simptome – schimbandu-se perceptia (programul) asupra evenimentului initial.
 
Sper ca acest material sa va fie de folos.
 
La buna revedere!


Înapoi la cuprins